Home      Informatie
Het ras
Het ras is halverwege de jaren 60 in Amerika ontstaan. De stichtster van het ras is Ann Baker. Zij noemde het ras Ragdolls (betekent lappenpop). Ragdolls kregen deze naam doordat ze enorm relaxed zijn en zich slap houden wanneer je ze optilt.
 
De Ragdoll behoort tot de zogenaamde Hybride rassen. Dit betekent dat het geen natuurlijk ontstaan kattenras is, maar het resultaat van het jarenlang selectief fokken en uitkruisen. De Ragdoll is een grote, grof gebouwde halflangharige kat met een zijdezachte vacht. Vooral het lieve karakter spreekt veel mensen erg aan. In 1991 zijn de eerste Ragdolls in Nederland op de show verschenen, waar zij razend polulair werden. 
                               
Het uiterlijk
De Ragdoll is een halflangharige kat met blauwe ogen. De Ragdoll is groot, gespierd en grof gebouwd. Ragdolls worden wit geboren. Rond het derde levensjaar zijn ze volledig uitgegroeid en volledig op kleur.
Een volwassen poes weegt tussen de vier en zes kilo. Een volwassen kater zal tussen de vijf en acht kilo gaan wegen.

De Ragdoll valt onder de groep pointed-katten (colorpoints) dat betekent dat de points oren, masker, poten en staart) gekleurd zijn, terwijl de lichaamskleur lichter is.
Origineel zijn de pointed  Ragdolls er in vier kleuren namelijk Blue, Seal, Lilac en Chocolate. Blue is een verdunning van Seal en Lilac is een verdunning van Chocolate. Een nieuwe kleur is Flame (rood), cream, blue cream, blue tortie en seal tortie (tortie is cream).

Naast de kleur is ook de variëteit bepalend voor het uiterlijk. De Ragdoll komt voor in drie variëteiten, namelijk Colorpoint, Mitted en Bicolor.

Colorpoint
De points (oren, masker, poten en staart zijn gekleurd. De lichaamskleur is lichter, crèmekleur bij seal en ijsblauw bij blue.

Mitted
Mitted betekend gehandschoend. De points zijn gekleurd,de voorpoten hebben witte handschoentjes en de achterpoten witte laarsjes. Kin en borst zijn wit. Van de kin tot aan de staart loopt een witte streep over de buik. Sommige mitteds hebben een witte bles. De lichaamskleur is crèmekleur bij seal en ijsblauw bij blue.

Bicolor
Het masker is gekleurd en bevat een omgekeerde witte “V”. Oren en staart zijn gekleurd. Kin, borst, buik en poten zijn wit. Het rugdek is crèmekleur bij seal en ijsblauw bij blue.
Tabby Ook wel Lynx genoemd. De tabby-aftekening in de points komt voor in alle kleuren en variëteiten.

Torby is een poes die zowel tortie als tabby is. (tortie is een schildpadpoes)

Het karakter
De Ragdoll is een rustige, vriendelijke en aanhankelijke kat. Ragdolls kun je beter niet vrij buiten laten lopen want ze lopen met alles en iedereen mee. Ze zijn nieuwsgierig en speels en meestal vriendjes met iedereen. Ragdolls willen bijna altijd bij je zijn. Het maakt hen niet uit waar je bent of wat je doet, als ze er maar wel bij mogen zijn.


Vachtverzorging
Ragdolls hebben een zomer en een wintervacht. Dat betekend dat de vacht in de zomermaanden korter is dan in de winter. Deze vacht verwisselen zij dus twee keer per jaar. De vacht is zijdezacht en klit normaal gesproken niet. Een keer per week borstelen of kammen is voldoende. Bij het wisselen van de vacht is het beter om wat vaker te borstelen of kammen om de losse haren te verwijderen, dit o.a. om haarballen te voorkomen. Het is niet nodig de kat in bad te doen (alleen als het echt nodig is), beter is het om de vacht te poederen met talkpoeder, dit even in te laten trekken en dan uit te borstelen, zo verwijder je al het vuil en vet uit de vacht.


Kittens
Wanneer mensen geïnteresseerd zijn in een kitten, dan nodigen wij die altijd uit voor een bezoek bij ons thuis. De kittens groeien bij ons op in de huiskamer. Ze blijven bij ons tot ze 13 weken oud zijn. Ze mogen pas weg nadat zij twee entingen hebben gehad en ontwormd zijn. Al onze kittens gaan weg met een stamboom en een contract. Uiteraard blijven wij daarna altijd beschikbaar voor advies.